Krónikus gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
A krónikus ízületi gyulladás leggyakrabban előforduló változata az oszteoartritisz, amely jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. A krónikus ízületi gyulladásnak sokféle változata ismert.

Rák megelőzés Cimkék A gyulladás normális fiziológiai válasz, krónikus gyulladás a sérült szövetet gyógyítja. A gyulladásos folyamat akkor kezdődik, amikor a károsodott szövet kémiai anyagokat szabadít fel.

Prof. Dr. Paul Clayton (Klinikai farmakológus, Oxford Brookes University, Egyesült Királyság)

Válaszul a fehérvérsejtek olyan anyagokat hoznak létre, amelyek a sejteket megosztják és növekednek, hogy újjáépítsék a szövetet a sérülés kijavítása érdekében. Ha a seb meggyógyul, a gyulladásos folyamat véget ér.

A modern kor járványa, a krónikus gyulladás. A kutatások igazolták, hogy a krónikus gyulladás a civilizációs betegségek közös nevezője. A krónikus gyulladás kezelésével, megelőzésével számos olyan népegészségügyi jelentőségű probléma orvosolható lenne, amelyek hazánkban is vezető halálokok.

Krónikus gyulladás esetén a gyulladásos folyamat akkor is megkezdődhet, ha nincs sérülés, és hosszan kitart. A krónikus gyulladást fertőzések, rendellenes immunválaszok vagy olyan állapotok okozhatják, mint pl.

krónikus gyulladás

Idővel a krónikus gyulladás DNS-károsodást és rákot okozhat. Például a krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedők, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség fokozott kockázatot jelent a vastagbélrák kialakulása szempontjából.

krónikus gyulladás

Számos tanulmány vizsgálta, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az aszpirin vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek csökkentik-e a rák kockázatát. Egyértelmű válasz azonban még nem áll rendelkezésre, egyelőre messzemenő következtetést e téren nem lehet tenni.

krónikus gyulladás

A kutatók azt is vizsgálják, hogy a testben lévő oxigénérzékelők manipulálhatók-e a krónikus gyulladás csökkentése érdekében. A kutatók most azt vizsgálják, hogy lehet-e olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek bizonyos fehérjék bekapcsolására szolgálnak, hogy azok aktiváláskor gátolják a szervezet gyulladásos válaszreakcióit.

krónikus gyulladás

A daganatok 35 százaléka esetén a táplálkozási tényezők, a stressz és krónikus gyulladás testmozgás hiánya, valamint az krónikus gyulladás szokások és a gyulladás közötti kapcsolat továbbra is aggodalomra ad okot. Ezek a tényezők immunválaszt váltanak ki, még akkor is, ha nincs semmilyen fertőzés vagy sérülés.

Az ülő életmód, a rosszaz étrend is jelentős gyulladást generálhat, és ez komoly kockázatot jelent a rák kialakulásának szempontjából is.

krónikus gyulladás

Az egészséges életmód és étrend, mint pl. Emellett próbálja meg elkerülni a rákkeltő anyagokat, mint az azbeszt, a szilícium-dioxid és a dohány.

krónikus gyulladás

Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, az alkohol fogyasztást, mivel utóbbi irritáló hatású is lehet, valamint az alkohol és melléktermékei károsíthatják a májat és gyulladást okozhatnak a szervben. Fókuszáljon arra, amit megváltoztathat!

kiadványok